Eerder stond in het SOLAR magazine een interessant artikel van Ando Kuypers. Waar eerst iedereen zonnepanelen toejuichte, zien weinig mensen er nog de voordelen van in omdat de esthetica vaak mist. De panelen worden lukraak op het dak geïnstalleerd tot ergernis van de overburen.

BEAUsolar erkent dit probleem en wij zetten ons dan ook in om zonne-energie op een esthetische manier in de markt te brengen. Wij hebben een gepatenteerd systeem wat zelfs toepasbaar is op bitumen daken. Op deze manier valt het niet eens op dat er sprake is van een dak met zonnepanelen. Helemaal “fifty shades of grey”.

Hieronder kunt u het hele artikel van Ando Kuypers lezen.


Fifty shades of grey

Ando Kuypers | Solliance

We zien het overal om ons heen: zonne-energie in Nederland is goed op weg. Dat klinkt mooi, maar dat kan juist een valkuil blijken te zijn: dat we het overal om ons heen kunnen zien.

Er is namelijk een groeiend aantal mensen dat het helemaal niet wil zien. Drie jaar geleden hoorden we nog van de makelaars dat een huis met zonnepanelen zoveel positieve uitstraling had dat het kopers verleidde tot een zodanig hogere koopprijs dat die de kosten van de panelen overtrof. Maar nu horen we van de woningbezitters aan de overkant van dezelfde straat dat hun uitzicht bedorven wordt door lukraak geïnstalleerde panelen. En in het bouwen van zonneparken gaat het zelfs al bij het prille begin om moeizame vergunningen en extra voorzieningen om het park uit het zicht te houden.

Het is dan ook goed om ons te realiseren dat de route van de huidige 2 gigawattpiek Nederlandse zonnepanelen naar het beoogde honderdvoud hiervan niet net als de grafiek rechtdoor zal lopen. Terwijl onze Aziatische vrienden plankgas geven en verder opschalen, kunnen wij ons er beter op voorbereiden dat er een bocht aankomt. Want waar gaan we al die duizenden vierkante kilometers aan zonnepanelen neerzetten zonder dat het ons tegen gaat staan? Gaan we voor onze zon met de wind mee, begonnen in de achtertuin, toen in het open landschap en nu naar de zee? Waar sommige mensen van de zon genietend aan het strand, kijkend door hun telelens verbolgen constateren dat ze ‘die molens’ nog steeds kunnen zien? Terwijl dit jaar een recordaantal (Aziatische!) toeristen de hele wereld overvloog om met onze molens aan de Kinderdijk op de foto te kunnen, willen wij onze nieuwe molens niet meer zien. Ergens is er dus iets fout gegaan, terwijl iedereen het nieuwe spreekwoord had kunnen raden: hoge molens vangen veel wind.

Nu de prijs van zonnepanelen zo ver is gedaald dat de integratiekosten de bepalende factor zijn geworden, ligt er een geweldige kans om juist die integratie in onze leefomgeving ter hand te nemen. Op de zonne-energiebeurzen van dit jaar was een groeiend aantal, vaak nog kleine bedrijven te zien die fraai geïntegreerde pv-producten toonden. Hiertoe waren elders in massa geproduceerde zonnecellen lokaal in Nederland of Europa tot innovatieve moduleconcepten verwerkt die zich beter lieten integreren in specifieke toepassingen. Pvbouwproducten voor daken, gevels en ramen, maar ook voor weg en water, in allerlei vormen, maten en kleuren, zowel vlak als gekromd, trokken de aandacht. Komend jaar zal men deze pv-collega’s ook meer gaan zien op de beurzen voor bouw en infrastructuur. Moduleproductie komt terug naar Europa, in de vorm van complete halffabricaten en bouwdelen met extra toegevoegde waarde. Daar ligt een kans. Voor Dutch Design, in bouw en infrastructuur, in landschap en op water. Energie én eigen maakindustrie. Daarom een oproep, ook namens BIPV Nederland: gebruik de SDE+-subsidie niet alleen voor plankgas rechtdoor met tegen zo laag mogelijke kosten geïmporteerde panelen, maar zet een flink budget apart voor slimmer en fraaier geïntegreerde pv en versnel daarmee de eigen bedrijvigheid die momenteel op gang komt! Nu is het moment om te investeren in technologie voor op maat gesneden productie.

Dan blijft pv echt lokale energieopwekking dicht bij huis. En hoeven we alleen nog te kiezen hoe het eruit mag zien: chique marmer of rijtjeshuis-baksteen, een afbeelding van de Erasmusbrug of van Van Gogh. Spetterend Dutch Solar Design stippeltjesvuurwerk, of pv als een kameleon die oplost in zijn omgeving. Of, zoals een rondgang langs architecten en potentiële gebruikers van bipv vorig jaar ons leerde: Nederlanders willen geen modekleuren op hun gevel, maar geven de voorkeur aan tijdloze grijstinten onder onze geliefde vaderlandse hemel: fifty shades of grey.

SOLAR MAGAZINE | december 2017

 

Het hele SOLAR magazine kunt u lezen via deze link:

https://solarmagazine.nl/u/magazine/sm4-2017.pdf